Cu toții vrem să mulțumim cuiva drag, să surprindem colegi, prieteni, rude sau șefi cu cadouri unice. Cu toții suntem mândri că suntem români…Oriunde am fi și orice am face.

dărui autentic înseamnă mai mult decât a face cadouri sau a achiziționa suveniruri. A dărui autentic înseamnă a aprecia adevărata tradiție, înseamnă a împărtăși cu cei de lângă noi emoții, mândrie șcultură.

Prin horezugifts.ro vă învităm să trăiți sentimentul unic de respect față de tradiția românească, să fiți mândri că puteți oferi autenticitate, să împărtășiți cu ceilalți cultura românească.

      

        Simbolistica elementelor artistice din olaritul valcean:

 

       Este tot mai cunoscut faptul ca la Horezu pamantul se transforma in arta rafinata, in maini de mesteri priceputi si devotati. Printre arta contemporana, fascinanta ceramica de Horezu se strecoara nestingherita si greu de oprit, iar numarul celor ce admira asemenea opere este in crestere, crescand totodata simtul bunului gust si al valorii autentice. Dar pentru a admira si a ajunge sa iubesti arta, trebuie sa ii intelegi valorile, radacinile si truda ce a ajuns sa o nascoceasca. Este important ca un consumator de frumos sa inteleaga sensul actului artistic si sa gaseasca in obiectele promovate de noi mesajele ascunse. Astfel, produsele Horezu Gifts capata sensul unui pachet frumos de ganduri, ales cu grija de pe rafturile din odaia sufletului.

       Romanul s-a nascut, a crescut si a creat in sanul naturii, de aceea multe din elementele decorative ale vaselor de lut reprezita oglindiri ale naturi, flora sau fauna, ce capata sens mitic, ornamentele exprimand mai mult decat simple decoruri vizuale. Bradul, florile, pasarile, porumbelul, cocosul, sarpele si diverse simboluri astrale, carora li se adauga elemente decorative ce tin de stilizarea geometrica - punct, linie ondulata, cerc, romb, zig-gaz, spirala - trasnmit mesaje puternice, mesaje ce au in centru omul si problemele sale existentiale. Totodata, credinta este cea care ghideaza pasii romanului simplu, iar simbolurile religioase nu puteau lipsi din sistemul de comunicare prin arta inradacinat pe vasele din Horezu.

       Exista ornamente zoomorfe, precum cerbul si caprioara, boul, in scene de munca, oile, ce merg la pascut, sau calul, alaturi de voievozi si eroi. Ele sunt imagini ce transmit un mesaj direct, ca o bucata rupta din viata, ca o mica scena a unor intamplari petrecute pe pamant romanesc. Pe de alta parte, insa, vom gasi multe alte elemente, care- asezate impreuna- formeaza motive ce transmit ganduri si mesaje.

       Cocosul, simbol reprezentativ al ceramicii de Horezu, reprezinta ivirea zorilor, adica a luminii de dupa intuneric. El ne duce cu gandul la biruinta, caci cantecul cocosului simbolizeaza trecerea momentului critic si anunta victoria sorelui si a luminii in fata  noptii si a intunericului. Cocosul este emblema vigilentei si a mandriei, el anunta un nou inceput incarcat de forta si vigoare si este vazut ca un simbol solar.

       Pestele este simbolul vietii, al fecunditatii si al intelepciunii. Pestele este hrana sfanta, dupa cum spune si Evanghelia, fiind obiectul minunii lui Iisus Hristos in fata lui Petru, caruia ii umple navodul cu peste. Tot in Evanghelie, pestele astampara foamea si devine astfel hrana spirituala, simbolul unei mese euharistice.

       Sarpele este viata dinauntrul pamantului, care ne apara. El este cunoscatorul binelui si al raului si de aici, asociat cu sanatatea izvorata din cunoastere. Sarpele este simbol al fertilitatii, cunoscatorul tainelor vietii si pazitor al marilor secrete ascunse in adancuri.

       Paianjenul si panza lui reprezinta viata si cararile ei tesute, in centrul careia este prins omul, in lupta lui asidua pentru supravietuire.

       Fluturii sunt simbolul gingasiei, al frumusetii unei lumi marunte, dar libera si suava.

       Porumbelul este simbol divin, reprezentand pacea, linistea si regasirea. Doi porumbei reprezinta iubirea si echilibrul in cuplu.

       Bradul este simbol al fertilitatii si al barbatiei, al virilitatii, al fortei masculine.

       Soarele simbolizeaza lumina si forta, puterea ce radiaza si acapareaza, simbol al sperantei si al nemuririi, prin forma lui circulara.

       Steaua cu mai multe raze si colturi simbolizeaza viata, lumina, succesiunea anotimpurilor.

       Pomul vietii reprezinta armonia dintre divi si lumesc, dintre Cer si Pamant. El  este simbolul unei vieti intr-o continua ascensiune, in echilibru si totodata este un plan al fiintei umane, cu traire interioara emanata in exterior, cu radacini ce par ascunse, dar se oglindesc perfect intr-un exterior usor de privit.

       Frunza este simbol al naturii care prinde viata si se pregateste sa dea rod. Ea este simbol al vietii care capata sens. Frunza de trifoi reprezinta norocul.

       Floarea este simbol al prosperitatii si al rodului frumos. Ea reprezinta gingasie, feminitate si totodata forta de neinvins, prins forma ei circulara, care face trimitere catre o viata fara sfarsit.

       Spicul de grau este simbol al bogatiei, al abundentei si al bunastarii.

       Spirala si cercul reprezinta viata eterna, refacerea din propria cenusa, adica regasirea fortei inauntrul tau.

       Simbolurile geometrice sunt repetitive in arta olaritului, uneori dand impresia de redundanta,  dar ajuta la realizarea motivelor circulare si simetriilor.

       Horezu Gifts iti da curajul sa spui ce simti, chiar atunci cand nu stii cum s-o faci.

 

Indrazneste sa oferi ganduri si sentimente prin obiecte!